METHODE
1. Bereid de sint-jakobsschelpen voor:
- Als de sint-jakobsschelpen in de schelp zitten, scheid het vlees dan voorzichtig van de schelpen, spoel ze af en dep ze droog. Als de sint-jakobsschelpen al schoongemaakt zijn, spoel ze dan gewoon af.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bestrijk de sint-jakobsschelpen met olijfolie, breng ze op smaak met zout, peper, voeg gehakte knoflook toe (optioneel) en besprenkel ze met citroensap.
- Leg de sint-jakobsschelpen op een bakplaat (of in de schelpen als je die gebruikt) en bak ze 8-10 minuten tot ze goudbruin zijn. Pas op dat je ze niet te lang kookt, zodat de sint-jakobsschelpen mals blijven.
2. Bereid de aardappelpuree:
- Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze in gezouten water tot ze zacht zijn (ongeveer 15-20 minuten).
- Giet het water af, voeg boter en melk toe. Pureer de aardappelen tot ze glad zijn. Breng op smaak met zout en peper.
3. Bereid de romige kaassaus:
- Smelt de boter in een kleine pan, voeg de bloem toe en kook 1-2 minuten, onder voortdurend roeren.
- Giet geleidelijk de room erbij en blijf roeren om klontjes te voorkomen.
- Voeg de geraspte kaas toe en roer tot deze volledig is gesmolten. Breng op smaak met zout en peper. Breng de saus aan de kook en haal van het vuur.
4. Stel het gerecht samen:
- Leg een portie aardappelpuree op serveerborden.
- Schik de gebakken sint-jakobsschelpen (met of zonder schelp) naast de aardappelen.
- Besprenkel de sint-jakobsschelpen met de romige kaassaus.
- Garneer met zalm- of forelkaviaar.
- Garneer met verse kruiden.
5. Serveren:
- Serveer het gerecht direct terwijl het nog warm is. Je kunt ook garneren met partjes citroen voor een extra touch.
Opmerkingen:
- Voor een rijkere smaak kun je een scheutje witte wijn of knoflook aan de saus toevoegen.
- Als je sint-jakobsschelpen in schelpen gebruikt, serveer ze dan direct in de schelpen voor een indrukwekkende presentatie.
Eet smakelijk!